Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 04:53 - Маорска легенда за Сътворението
Автор: osi4kata Категория: Изкуство   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2010 05:01


image

В Началото няма Небе, няма Море, няма Земя и няма богове. Само Великата Черна Нощ (Те Понуи) и Нищото (Те Коре).

Те Коре (Нищото) се шири в перфектно безвремие, докато  не ражда Първото Нищо и не поставя Начало на Сътворението. Цяла Вечност след това се появяват Рангинуи и Папатуануку, родителите на боговете и хората. Ранги е Небето, а Папа е Земята.


Ранги и Папа се любят страстно посред Великата Черна нощ (Те Понуи) и дават живот на седемдесет мъжки чеда. Тези седемдесет мъже са боговете на Маорите. Междувременно обаче като деца на Ранги и Папа те са затворени в силната им прегръдка, където цари абсолютна тъмнина.
image
Момчетата блянуват за светлина и решават, че трябва да разделят родителите си. Събират се за да измислят   как точно да сторят това. Те дълго обсъждат дали Ранги и Папа да бъдат убити, или да бъдат принудени да се разделят по някакъв начин.

Таматауенга, Бог на Войната, казва: "Хайде да убием родителите си!", обаче Тане-Махута, Бог на Горите и на всички обитатели в тях, предлага Ранги и Папа да бъдат разделени. Ранги да се издигне нагоре, а Папа да остане, където си е. Всички синове се съгласяват с предложението на Тане-Махута, включително и Таматауенга - Бога на Войната.

Само Таухири Матеа, Бог на Вятъра и на Бурите, не се съгласява родителите им да бъдат разделени.Той се страхува, че без тях неговото кралство ще бъде прекатурено, омаловажено.

Едно по едно, децата на Ранги и Папа се опитват да ги разделят. Рангоматане - Бог и Баща на култивираните растения, опитва безуспешно. След него Хаумиа Тикетике, Бог на некултивираните растения, също не успява. После усилията на Тангароа - Бог на Морето и Таматауенга - Бог на Войната също не са увенчани с успех...

Най-накрая се изправя Тане-Махута (Бог На Горите), силен и строен като дървото каури (изключително здраво и устойчиво местно дърво), с яки мишци и здрави нозе той започва да  изтласква баща си нагоре и да разхлабва здравата прегръдка на родителите си. Ранги и Папа плачат от болка и с недоумение питат децата си - защо искат да разрушат силната им любов...
image


Дълго продължават усилията на Тане-Махута да ги раздели, но в крайна сметка успява. Тогава за пръв път децата на Ранги и Папа виждат заструялата светлина на деня - ао Марама. Когато това се случва, Бога на Вятъра и Бурите - Таухири Матеа, който е против разделянето на родителите си напуска братята си и се заселва да живее с баща си (на Небето), понякога - когато се сети за ужасното (според него) дело на братята си, той се връща с турболентни ветрове и бури на Земята за да им отмъсти.

Когато вече Земята и Небето не са едно цяло и светлината озарява децата на Ранги и Папа, Тане-Махута, Бог на Горите, решава да си създаде Жена. Той взима глина от местността Кура Уака и мод
елира жена, след това И вдъхва живот и я нарича  Хине-аху-оне (Направена от Земя).

Тане и Хине се сдобиват с невиждано красива дъщеря.

image


Наричат я Хин
етитама.

Когато Хинетитама пораства, тя ражда деца от Тане.

Един ден Хинетитама пита своя любим и баща на децата И, Тане, кой е нейният баща. Тане И разкрива истината. Засрамена и изумена от това, което научава, Хинетитама побягва в нощта и отсяда в подземния свят - Ророхенга. От тогава тя е известна с името Хине-нуи-те-по, Богиня На Нощта.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: osi4kata
Категория: Поезия
Прочетен: 2242398
Постинги: 1098
Коментари: 6769
Гласове: 19249
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930