Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 02:28 - Божествената частица и Големият Адронен Ускорител
Автор: osi4kata Категория: Технологии   
Прочетен: 2617 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 16.09.2011 06:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Големият Адронен Ускорител изстреля човечеството в "нова ера на науката" през март миналата година с първия сблъсък на  високоенергийни частица в света.

 

След години на неуспехи  4.4 милиарда паундовата машина (около 5.016 милиарда евро) е успяла да разбие  протони чрез прилагане на  на три пъти по-висока  скорост и енергия в сравнение с  предишните експерименти.

Ускорителят, който се помещава в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), триста  фута (91.44 метра)  под френско-швейцарската граница, цели да пресъздаде условията, създали се непосредствено след Големия взрив и създаването на Вселената преди 13.7милиарда  години.
Той позволява на изследователите да проучат произхода на звездите и планетите.

Ускорителят е описан като  писта с дължина 17 мили, по която два потока  протони се движат в противоположна посока, преди да се разбият един в друг на по-малки компоненти.

Достигайки 99,99 процента от скоростта на светлината, всеки лъч енергия, се движи с  деветдесет милиарда мили в час.. Сблъсъкът на противоположно насочените лъчи е еквивалентен на евентуалния сблъсък на игли , изстреляни една срещу друга от двете страни на Атлантическия океан.

 

Някои от теориите, на които  изследванията с адронния колайдер могат да дадат развитие са теориите за съществуването на тъмната материя и така наречената «божествена частица»   - хигс бозон, хипотетична частица, която учените вярват, че дава маса на други частици и по този начин  на цялата материя във вселената.

 

Как точно работи  Големият Адронен Ускорител? Той разбива частици по-малки от атомите със скорост близка до скоростта на светлината и ги разгражда на  техните съставни части за да пресъздаде условията, които са съществували части от секундата след Големия взрив.

 

Какво ще научим от него? Учените се надяват този безбожно скъп проект да им помогне да разберат как е създадена Вселената и да намерят "липсващите" частици, които се смята, че съществуват, но никога не са били намирани и изследвани, това е и частицата хигс бозон, наречена «частица на Бог». Колайдерът  може  да е начинът , по който човечеството да достигне до истината за сътворението на материалния свят, или дори да ни изненада  като разкрие съществуването на пето, шесто или седмо измерение на времето и пространството.

Кога ще разберем резултатите от експериментите? Да се генерират данните е обширна и сложна задача. Хиляда пъти повече информация от тази, която е отпечатвана всяка година в книгите, ще трябва да бъде анализирана и интерпретирана от 80 хиляди компютри по целия свят. Дори и с мощността на съвременните технологии, ще отнеме месеци, ако не и години за да бъде разчетена напълно. Учените вярват, че машината ще трябва да работи на пълна мощност, преди да могат да потвърдят съществуването на хигс бозона, и това няма да стане преди 2012 г..

 

Ще има ли практически приложения от придобитите знания? Освен потвърждението на много недоказани теории от физиката, практическите приложения  на евентуалните открития все още не са ясни. Но изследователския център на ЦЕРН вече е допринесъл за създаването на World Wide Web (Интернет), изобретен през 1990 г. като начин за учените от цял свят да обменят информация.


Възможно ли е да се създаде черна дупка и да предизвика края на света? Има спекулации, че експлозиите във вътрешността на ускорителя може да създадат черна дупка, която би погълнала Земята. . Учените от ЦЕРН твърдят, че Големият Адронен Ускорител не може да създаде черни дупки, а дори и да може, те ще бъдат толкова микроскопични, че веднага ще се разпаднат. Проф. Стивън Хокинг, професор по математика в университета в Кеймбридж, казава, че енергията, създавана от Колайдера е прекалено"слаба" за да се стигне подобни ситуации.

 
Теоретичната частица хигс бозон, известна също като "частица на Бог»  за пръв път е спомената от британския физик  Питър Хигс  от Университета в Единбург, през 1964 година. в неговата  теория наречена  Механизъм на Хигс. В съвременните представи на физиката за нашата Вселена има непълноти. Днешната теория, известна като Стандартен модел, обобщава знанията ни за елементарните частици, но остават много нерешени въпроси. Един от тях е проблемът с произхода на масата, който не е решен от Стандартния модел. Отговорът на въпроса защо едни частици имат маса, а други – не съвсем, може да даде механизмът на Хигс, който носи името на създателя си. Според тази теория пространството е пълно с полетата  на Хигс и взаимодействайки си с тях, частиците придобиват маса. Частиците, които силно си взаимодействат, са тежки, а тези, които имат по-слаб сблъсък – леки. Полето на Хигс има минимум една частица, свързана с него – бозона на Хигс.

 

Учените, създатели на Големият Адронен Ускорител трябва да докажат съществуването на  тъмната невидима материя, която те смятат, че е около 25 на сто от Вселената и  се надяват да установят всичко около.тази хипотетична форма на енергия, която има антигравитационно действие и се смята, че е причина за ускоряването на разширяването на Вселената.

 

15 Sep 2011, The Telegraph

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8762066/God-particle-The-Large-Hadron-Collider.html




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Блазе им на хората, които работят ...
16.09.2011 07:39
Блазе им на хората, които работят там и не се занимават с битови проблеми.
цитирай
2. virtu - Не сме първата "цивилизация" ,
16.09.2011 14:18
която ще загине от собственото си невежество!
И преди нас други любопитни са си правили експерименти , даже са гръмнали една планета Фаетон . И когато тя се е разпръснала на милиарди частици , те не са могле даже да разберат какво става .
И ние толкова ще разберем ! :))
цитирай
3. injir - Imam neshto po temata na str. 10 pri ...
17.09.2011 09:24
Imam neshto po temata na str.10 pri men - ,,Eksperiment,,. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: osi4kata
Категория: Поезия
Прочетен: 2243220
Постинги: 1098
Коментари: 6769
Гласове: 19252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930